home stuur email print pagina
 
 
  d dsdd
sads
 
 
     
         
 
   
 
sadas
LOPENDE PROJECTEN
 
sadsa 'Mehr Licht'
‘Mehr Licht’ zijn de beroemde laatste woorden van Goethe. Met dit citaat van de grote Duitse auteur in het achterhoofd schreven negen schrijvers uit diverse landen een verhaal, een essay of een ander stuk proza, dat gepresenteerd wordt op woensdag 14 mei, om 20u.30 in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Tijdens de Nacht van de Europese Literatuur – voor de vierde keer georganiseerd door het samenwerkingsverband van Europese culturele instituten EUNIC – gaan zij in de Brakke Grond met elkaar in gesprek onder leiding van de Nederlandse literatuurcritici Margot Dijkgraaf en Jeroen van Kan. De interviews worden afgewisseld door op de teksten geïnspireerde performances van Bas van Rijnsoever en kompanen.

De dit jaar deelnemende auteurs zijn: Peter Terrin (België), Annette Pehnt (Duitsland), Ayşe Kulin (Turkije), Jaroslav Rudiš (Tsjechië), Manon Uphoff (Nederland), János Bodnár (Hongarije), Fabrice Humbert (Frankrijk), Ricardo Menéndez Salmón (Spanje) en Antoine Wauters (België). Hun teksten zullen onder de titel Meer licht: Negen Europese schrijvers over Goethes laatste woorden in een Nederlandse vertaling gepubliceerd worden door Uitgeverij Cossee. Deze uitgave is op de avond zelf te krijgen. De pers ontvangt de ongepubliceerde essays van tevoren. 


De Nacht van de Europese Literatuur
Sinds 2012 organiseren clusters van EUNIC door heel Europa, van Vilnius tot Lissabon, literaire evenementen onder de naam Nacht van de Europese Literatuur, die steeds halverwege mei plaats vinden. De opzet is per land verschillend, maar overal wordt geprobeerd buitenlandse literatuur op een frisse manier onder de aandacht te brengen. Zie www.literaturenights.eu/en/2014 voor meer informatie.


De Nacht van de Europese literatuur
Datum: Woensdag 14 mei 20.30
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Mede mogelijk gemaakt door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. 


sadsa Nacht van de Europese Literatuur
Op dinsdag 14 mei, 20.00 uur organiseert het samenwerkingsverband van Europese culturele instituten EUNIC voor het derde jaar een Nacht van de Europese literatuur. Dit keer staat het thema 'De smalle grens tussen vreugde en verdriet bewandeld door twaalf auteurs' centraal. De avond vindt plaats in de Brakke Grond (Amsterdam) en is volledig in het engels.

Kaarten: €8 / Online €6  www.brakkegrond.nl
Reductie: (pas 65, CJP, Stadspas, Pas Cultuurinstituut: € 6 / Online €4.  Voor meer informatie bettina.lorsheijd@brakkegrond.nl / T 020 622 9014.

'Hoe we wenen en lachen om hetzelfde' (Comme nous pleurons et rions d'une même chose). Met de titel van dit essay van de Franse filosoof en schrijver Michel de Montaigne als leidraad, zijn twaalf auteurs uit heel Europa ingegaan op het verzoek een essay, een kort verhaal, of een ander stuk proza te schrijven. Zeven van hen zijn ook daadwerkelijk aanwezig: Laurent Binet, zie foto (Frankrijk), Jáchym Topol (Tsjechië), Marcel Beyer (Duitsland), Krisztina Tóth (Hongarije), Laura Sintija černiauskaité (Litouwen), Nihan Kaya (Turkije) en Marja Pruis (Nederland). Zij gaan in gesprek met literatuurcritica Margot Dijkgraaf.


Alle teksten worden verwerkt in een muzikale performance van acteurs Hendrik Willekens (België), Rob List (VS), Eva Susova (Tsjechië) en Dennis Deter (Duitsland).

De Nederlandse vertalingen van de twaalf teksten worden gebundeld in een boek dat in april 2013 in samenwerking met Uitgeverij Cossee verschijnt. Deze uitgave is op de avond zelf te krijgen. Verdere auteurs die meewerkten aan deze publicatie zijn: Constantin Göttfert (Oostenrijk), Nicolas Ancion (België), Etgar Keret (Israël), Gustavo Martín Garzo (Spanje) en Christophe Vekeman (België).


De schrijvers
Kijk hier voor de Curriculae Vitae van de aanwezige schrijvers.

De avond is mede mogelijk gemaakt door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland

sadsa Manon de Ruijter
Aan het woord: Manon de Ruijter is hoofd partnerships en projecten bij de British Council in Nederland.

EUNIC vroeg haar waarom de British Council deelneemt in het netwerk van EUNIC Netherlands is en welke rol de leden kunnen spelen.

Ga naar de Engelse versie van deze site en lees het interview met Manon onder 'projects'.


sadsa The Shadow of Heaven

Mijmer mee door Europa: The Shadow of Heaven
Serie documentaires over de Europese kunstenaars rondom de eeuwwende. Filmvertoningen op 29 november 2012, 18 december 2012, 24 januari 2013.

Deze filmreeks geeft u de gelegenheid om te beproeven de macht en onmacht van Kunst en Cultuur en terug te blikken via de 'kaart van Kunst en Muziek' naar Europa. Alle films zijn Engels ondertiteld.

 

Op 29 november 2012, om 19:30 uur in het Goethe Institut Amsterdam. Meer informatie: ww.litouwscc.org

Reserveren: info@litouwscc.org

The Shadow of Heaven/ "Dangaus šešėlis" (Litouwen, 2008, 116 min) regie: Romas Lileikis. Engels ondertiteld.  “The Shadow of Heaven” gaat over de familieleden van de Litouwse componist en schilder Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911) en hun lotgevallen.

De vertoning van de film wordt voorafgegaan door een korte inleiding over Čiurlionis’ plaats in de muziekgeschiedenis van het begin van de 20ste eeuw en zijn betekenis aan de vooravond van de vorming van een nieuw Europa. Deze inleiding wordt verzorgd door dr. Frans Brouwer, musicoloog en docent cultureel ondernemerschap aan verschillende universiteiten en hogescholen in Europa.

organisatie: Litouws Cultureel Centrum  

18 december 2012, om 20:00 uur in het Goethe Instituut Amsterdam. Meer informatie: http://hague.czechcentres.cz 

http://tconsulting.eu/ Reserveren: cchaag@czech.cz

Documentaire over František Kupka - Symfonicus van kleuren en schilder van de kosmos/ Symfonik barev a malír kosmu. (Tsjechië 2008; 32min. ) Regie: Daniela Gébová.
Daniela Gébová gaat in deze documentaire op zoek naar de inspiratiebronnen van de Tsjechische schilder František Kupka (1871-1957), één van de pioniers van de abstracte schilderkunst. 

Terugblik (Hongarije 1968; 32min), een zwart-wit documentaire over Zoltán Kodály, dat kort na het overleiden van de Hongaarse componist, filosoof en muziekpedagoog gemaakt werd. Zoltán Kodály (1882-1967) heeft een methode ontwikkeld die wereldwijd wordt gebruikt. De film is gemaakt door Kodály Instituut Kecskemét, Hongarije. www.kodaly-inst.hu

organisatie: Tsjechisch Centrum en TCH projects, Hongaarse forum.

 

24 januari 2013 
Vertoning van Mahler (1974, Ken Russel) over de Oostenrijkse componist Gustav Mahler, die rond 1900 de muziek in Europa nieuwe impulsen gaf en tot op heden grote invloed op andere componisten heeft.
Inleiding door drs Louis Ekstein, Gustav Mahler Stichting Nederland.


Organisatie: Oostenrijkse ambassade.
Voor meer informatie: Daria.bouwman@bmeia.gv.at   en www.eunic-netherlands.eu

 


sadsa Trekhaak gezocht

Trekhaak gezocht - theatermaker Tjerk Ridder liftte naar Turkije

Met zijn beschilderde caravan en teckel Dachs is theatermaker Tjerk Ridder naar Turkije gelift. Van Nederland naar Duitsland, Oostenrijk, Tjechië, Kroatië, Servië, Bulgarije, Hongarije en eindbestemming Turkije.

Tot zijn eigen verbazing werd hij 53 keer meegenomen en bereikte zo na ruim 2700 kilometer zijn eindbestemming Istanbul. Van deze reis heeft hij een presentatie met muziek, foto’s en films gemaakt, 'Trekhaak gezocht'. Die is op initiatief van het Goethe-Institut Nederland, de Hongaarse en de Oostenrijkse Ambassade op 11 januari 2012 uitgevoerd in het Goethe-Institut in Rotterdam.

"Ongekend", noemt Ridder de gastvrijheid die hij onderweg heeft ervaren. Al heeft hij soms ook uren in de kou gestaan, wachtend op een lift. Onderweg nodigde Tjerk Ridder alle mensen die hem een lift gaven uit in zijn caravan voor het inblikken van hun dromen. Dat deed hij als dank voor de lift.
De belevenissen van de liftreis zijn verwerkt tot verhalen en liedjes in een theatrale combinatie van beeld, vertellingen, film en songs. Die gaat binnenkort ook op Europese tour. Meer informatie, reisimpressies, foto's, reportages en liedjes zijn terug te vinden op de site
www.trekhaakgezocht.nl.

Het publiek discussieerde met Tjerk over het beleven van gastvrijheid en over de ervaring van open grenzen in Europa.


   
 
sadsadsad
 
 

Met de klok mee: Ayşe Kulin, Ricardo Menéndez Salmón, Antoine Wauters, Peter Terrin

Nacht van de Europese literatuur 2014

Meer licht: Negen Europese schrijvers over Goethes laatste woorden  

14 mei 2014, 20.30 uur in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam. Voertaal: Engels. Gespreksleiding Margot Dijkgraaf en Jeroen van Kan. 
Meer informatie onder projecten.  

 

Laurent Binet

Nacht van de Europese literatuur

De smalle grens tussen vreugde en verdriet bewandeld door twaalf auteurs.
14 mei 2013, 20.00 uur in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam. Voertaal: Engels. Gespreksleiding Margot Dijkgraaf. (Foto: auteur Laurent Binet, Frankrijk)
Meer informatie onder projecten. 
 

Arthur Sonnen

Arthur Sonnen krijgt eervolle onderscheiding
20 november 2012

‘Geachte heer Ambassadeur, chère Isabelle Mallez, familie, vrienden en andere aanwezigen. Toen Isabelle mij op 26 juni vroeg om met spoed naar het Institut Français te komen had ik geen idee wat me te wachten stond. Van mijn verbazing bekomen nam ik, als een ware Chevalier, mijn hoed af bij deze grote eer en zei ik: “jammer dat mijn vader dit niet meer meemaakt”, want daarmee is het allemaal begonnen, die liefde voor Frankrijk.’ Met deze woorden nam Arthur Sonnen, werkzaam bij SICA en secretaris voor EUNIC Netherlands zijn onderscheiding als Chevalier dans l’orde des Arts et des Lettres in ontvangst. Sonnen ontving de onderscheiding van de Franse ambassadeur in Nederland voor zijn werk voor EUNIC en zijn rol bij de introductie in Nederland van belangrijke ontwikkelingen op toneelgebied uit Frankrijk, waaronder Théâtre du Soleil en Ariane Mnouchkine, Jean Pierre
Vincent, Gildas Bourdet, Didier Flamand en Gilles Aillaud. Lees zijn dankwoord hier (NL en FR) of neem contact op met Arthur via e-mail.

 

 

The Shadow of Heaven

Mijmer mee door Europa: The Shadow of Heaven

Serie documentaires over de Europese kunstenaars rondom de eeuwwende. Eerste vertoningen 29 november, 18 december 2012 en 24 januari 2013. Lees meer op deze site onder 'Projecten'. Alle films zijn Engels ondertiteld.

 

More Europe

More Europe
More Europe is een cultureel maatschappelijk initiatief dat de rol van cultuur in het internationaal beleid van de EU op duurzame wijze wil verankeren. Het roept EU instellingen, lidstaten en het maatschappelijk middenveld op samen te werken om hun visie, middelen en activiteiten gezamenlijk in te zetten en te coördineren. EUNIC is mede organisator van debatten binnen deze campagne.
More Europe debatten in 2012: Berlijn (2 mei), Parijs (23 mei), Amsterdam (19 september), Warsaw (oktober), Brussel (december). Ieder debat richt zich op een specifiek thema binnen de externe culturele betrekkingen van de EU.
Voor meer informatie over More Europe, zie
www.moreeurope.org, voor updates over het programma, sprekers, ambassadeurs, en verdere informatie over dit debat.

 
 
   
 
   
  Website ontwerp gebaseerd op sjabloon Jonathan Brennan
Afbeelding ‘Kruisbestuiving’ fotografie: tapis plein vzw - Mich Van Den Berghe & Jan Matthys, 2006